Više od 200 sadnica ljekovitog bilja u Mediteranskom vrtu, na 500 m od centra Podgorice

“U Mediteranskom vrtu na brdu Gorica, udaljenom 500 m vazdušne linije od centra Podgorice, u toku je sadnja preko 200 sadnica ljekovitog aromatičnog bilja sa našeg podneblja, kao što si kadulja, smilje, matičnjak, lavanda… Takođe su nastavljeni radovi na kamenim podzidama koji su bili obustavljeni zbog loših vremenskih uslova” rekao je Dragutin Đeković, menadžer u Glavnom gradu. On je istakao da se podzide i staze unutar vrta rade od kamena koji je izdvojen čišćenjem terena i biljnog otpada sa Gorice.

Podsjećamo da je Glavni grad ranije postavio ogradu duž dijela budućeg Mediteranskog vrta, projekta koji realizuju Glavni grad Podgorica i Udruženje ljubitelja prirode Gorica, Vrt je priključien na gradski vodovod. Gradsko preduzeće Zelenilo doo je uklonilo invazivne vrste. U planu je I postavljanje informativno – edukativnih tabli o flori I fauni Gorice I Crne Gore, a u saradnji sa Centrom za istraživanje I zaštitu ptica.

Projekat Mediteranski vrt predstavlja nastavak ativnosti na valorizaciji i revitalizaciji zelenih površina grada. Mediteranski vrt obuhvata oko 2000 m².

Mediteranski vrt je podijeljen je na dva veća dijela. Prvi je namijenjen uzgajanju autohtonih biljnih vrsta, a drugi dio je podijeljen parcelama za uzgoj mediteranskih biljaka koje će obrađivati učenici bioloških sekcija, studenti biologije i penzioneri.

Idejno rješenje valorizacije ove lokacije uradili Udruženje i Grad u saradnji sa renomiranim stručnjacima, biolozima, arhitektama, pejzažnim arhitektama.

Sredstva za realizaciju obezbjedili Grad i Udruženje kroz donacije na konkursima kompanije Crnogorski telekom i Fondacije braće Rockefeller.

Glavni grad i NVO Udruženje ljubitelja Gorice i prirode su u novembru 2017. godine potpisali Sporazum o projektnoj saradnji na uređenju lokacije u park-šumi Gorica. Na Gorici se nalazi oko 40 vrsta biljaka koje su od izuzetnog značaja (endemi ili relikti), 14 se nalazi na listi zakonom zaštićenih, osam vrsta je na listi od međunarodnog značaja.

Radi se o prostor površine 2.000 m2 na mjestu spajanja dva masiva Gorice, koji obuhvata i prostoriju u podnožju pješačkog mosta. Ovo predstavlja idealan prostor za stvaranje inkubatora za rast i razmnožavanje endemskih i reliktnih biljnih vrsta karakterističnih za podneblje Mediterana, ugroženih ekspanzijom invazivnih vrsta i klimatskih promjena.

Podjsećamo da ovaj projekat dobio nagradu u oblasti Zaštite životne sredine koju dodjeljuju Zajednica opština, OSCE i Ministarstvo javne uprave.

PG BIRO