Današnja akcija čišćenja prvi je korak ka revitalizaciji brda Gorica

Press konferencija povodom akcije čišćenja Gorice održana je danas, a tom prilikom predstavljen je i plan sanacije zelene oaze našeg grada. 
Gradonačelnik Podgorice  dr Ivan Vuković  naglasio je da aktuelna gradska uprava poklanja veliku pažnju zelenim temama, te da su visoko na listi prioriteta Glavnog grada. 
„Zahvaljujući angažovanju tima koji se bavi temama iz ove oblasti, uspjeli smo da kroz akcije pošumljavanja, formiranje novih drvoreda i parkovskih površina, značajno unaprijedimo stanje zelenih površina u Podgorici.”, istakao je Vuković. 
Vuković je podsjetio na to da je Crna Gora prije 30 godina proglašena prvom ekološkom državom na svijetu, ali da do sada nijesmo ispunili zacrtane ciljeve, te da treba pronaći način na koji kao društvo, ali i pojedinci možemo promijeniti trenutno stanje.
„Očuvanje životne sredine predstavlja najvažnije pitanje ove generacije, kojim se bavi cijeli svijet, stoga i mi imamo moralnu i svaku drugu obavezu da damo konkretan doprinos. Iako ne možemo biti zadovoljni učinjenim, možemo kroz cijeli niz malih koraka, poput ovog danas, uticati na društvenu i političku zajednicu i poslati poruku da je životna sredina briga svih nas.”, zaključio je Vuković.
Činjenica da je Glavni grad sve raspoložive resurse usmjerio na čuvanje brda Gorica, kako bi ga zaštitili od podmetanja požara, govori o tome da kao društvo još uvijek nijesmo postigli konsenzus oko najznačajnijih društvenih tema. Takođe, svjesni potrebe da se obnovi zeleni fond koji smo izgubili u ljetnjim požarima, danas činimo prvi korak, dodatno motivisani pozitivnom reakcijom, podrškom i velikim odzivom građana i društveno odgovornih kompanija.

Pomoćnica sekretara za planiranje prostora i održivi razvoj Branka Knežević  je podsjetila da je formirana komisija koju čine eksperti iz oblasti biologije i šumarstva, i  da je u skladu sa preporukama stuke plan sanacije brda Gorica spreman, a da će početi danas, čišćenjem terena. 
“Današnja akcija biće održana na lokaciji na vrhu brda, određenoj od strane Komisije, na kojoj će se, u odgovarajućim vremenskim uslovima, realizovati i prva akcija sadnje, jer su na ovoj lokaciji nažalost prisutni neki od najvrednijih biljnih vrsta. Ovom poslu pristupilo se krajnje ozbiljno, uz poštovanje prirodnih zakonitosti i u skladu sa tim se neće ukloniti svako stablo, već će se zadržati sva stabla sa šansom za regeneraciju.”, zaključila je Knežević. 
Budući da je veliki broj građana, nevladinih organizacija i privrednih subjekata izrazio interesovanje za najavljenu akciju uređenja brda Gorica, pokrenut je zeleni portal Glavnog grada našagorica.me, koji sadrži sve neophodne podatke u vezi sa aktivnostima koje preduzimamo u cilju sanacije brda Gorica, kao i informacije o načinu na koji je zainteresovana javnost može podržati.
Gradonačelnik je ovom prilikom podsjetio na sve aktivnosti koje gradska uprava sprovodi u cilju očuvanja životne sredine, ali i na probleme sa kojima se sada suočava zbog drugačijeg pogleda Vlade Crne Gore na najvažnije teme u državi. 
“Svjesni činjenice da u Podgorici živi barem trećina stanovništva Crne Gore, a samim tim i potrebe da se stanje infastrukture u našem gradu u kontinuitetu unapređuje, zacrtali smo ambiciozne ciljeve i krenuli u realizaciju jednog broja projekata koji bi trebalo da na duži rok stvore pretpostavke za intezivan razvoj glavnog grada”, istakao je Vuković i naglasio da je Projekat sakupljanja i prečišćavanja otpadnih voda najznačajniji u istoriji Podgorice, čija je vrijednost preko 50 miliona eura, od čega je 10 miliona eura pomoći Evropske unije.  Vuković je najavio moguća bespovratna sredstva u visini od 23 miliona od međunarodne zajednice koja prepoznaje značaj ovog projekta, dok će se zbog neodgovornog ponašanja Vlade Crne Gore i opstrukcije na terenu potencijalno kasniti sa relizacijom projekta najvažnijeg za budući razvoj Podgorice i život njenih građana. Drugi projekat od velikog značaja je izgradnja četvrte sanitarne kade, projekat važan ne samo ne samo za Podgoricu, već i za Prijestonicu Cetinje i opštine Danilovgrad i Tuzi,  naišao je na isti odnos Vlade Crne Gore, a njegovo stopiranje može u narednom periodu rezultirati nedostatkom prostora za odlaganje otpada. 
Vuković je istakao da je ovakav odnos prema onome što je opšti interes neodgovoran odnos prema svim građanima Crne Gore. Treći projekat, čija je realizacija opstruirana od strane Vlade, odnosi se na modernizaciju javnog prevoza u Podgorici, odnosno obnovu voznog parka ekološki prihvatljivim autobusima, za koji je Glavni grad izdvojio pet miliona, a i dalje, nakon par mjeseci, čeka na saglasnost Ministarstva finansija.
Gradonačelnik je podsjetio da će u daljem radu na rješavanju pitanja revitalizacije Gorice Glavnom gradu biti od značaja iskustva Ljubljane, te da nema sumnje da su građani i društveno odgovorne kompanije spremni da daju svoj doprinos. Želja nam je da zajednički mobilišemo sve ljubitelje Gorice u njenom pošumljavanju, kako bi „pluća grada“ prodisala zdravim i zelenim dahom za dobrobit svih građanki i građana Podgorice. Pošumljena i zelena Gorica smanjuje rizik zagađenosti vazduha i umnogome utiče na kvalitet života. 
Takođe, ovom prilikom zahvaljujemo svim donatorima i volonterima koji su preko portala donirali novac za revitalizaciju naše Gorice i prijavili se da daju svoj doprinos kroz volontiranje.

Izjava gradonačelnika dr Ivana Vukovića dostupna je na linku:

Izjava gradonačelnika dr Ivana Vukovića o odnosu Vlade Crne Gore prema kapitalnim projektima Glavnog grada dostupna je na linku:

Izjava pomoćnice sekretara za planiranje prostora i održivi razvoj Branke Knežević

Kadrovi sa događaja:

PG BIRO